14.11.2025 09:36
Увага! Профілактика грипу птиці
Грип птиці: симптоми, шляхи передачі та
профілактика хвороби
Грип птиці (або пташиний грип) – це гостра, висококонтагіозна вірусна інфекція, що вражає як свійську, так і дику птицю. Збудником є віруси грипу типу А. Ця хвороба становить серйозну загрозу для птахівництва через високу смертність серед інфікованої птиці. Джерело інфекції: Основний резервуар вірусу в природі – дика перелітна водоплавна птиця, яка часто переносить вірус без видимих симптомів, поширюючи його на значні території. Шляхи передачі: Інфікування відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом (через слину, носові секрети), а також через послід, забруднений корм, воду та предмети догляду. Симптоми у свійської птиці: Хвороба може протікати дуже швидко. Характерні ознаки включають: пригнічення, відмова від корму; синюшність гребеня та сережок; набряк очних пазух, сльозотеча; розлади травлення та дихання; різке падіння яйценоскості. Небезпека для людини (Зооноз): Деякі штами пташиного грипу (наприклад, H5N1) є зоонозними, тобто можуть передаватися людині. Зараження відбувається при безпосередньому тісному контакті з хворою або мертвою птицею чи забрудненим середовищем. Основа профілактики – уникнення контакту свійської птиці з дикою та дотримання ветеринарно-санітарних правил: 1. Закритий режим: Утримуйте свійську птицю в приміщеннях, не допускаючи вигулу за межами дворової території. 2. Захист корму та води: Зберігайте їх у місцях, недоступних для диких птахів, гризунів та інших тварин. 3. Гігієна: Дотримуйтесь особистої гігієни (миття рук) після контакту з птицею. 4. Термічна обробка: Вірус гине при тепловій обробці. М’ясо птиці та яйця слід вживати лише після ретельної термічної обробки. 5. Негайно повідомляйте: У разі виявлення хворої або мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї чи самостійно її переміщувати, а також негайно повідомте державну лікарню ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Херсонщини: https://dpss-ks.gov.ua/likarni-i-laboratori%d1%97 Детальніше – в інфографіках, розроблених спільно з європейським проєктом EU4SaferFood